10e Robodock 22 september 2007


Het is extra feest, Robodock bestaat 10 jaar en wie jarig is...
Met het thema ‘ritme, tijd, en transformatie’ viert Robodock dit groots. Extra veel staal, meer liters brandstof, harder geluid en breder beeld.


Al vroeg in de avond de oversteek gemaakt, een gewaarschuwd mens telt voor twee, want het evenement zou weleens uitverkocht kunnen zijn, en zo bleek even later ook het geval.

Op naar het NDSM terrein, een van Amsterdams laatste vrije stukjes ruimte en rust...de perfecte plek om te knallen en vlammen.


Het festivalterrein bestaat uit een enorm ‘binnen’, en een spectaculair ‘buiten’. Het ‘buiten’ word in tweeen getrapt. Een dans-, eet,- drink- en pianospeel gedeelte enerzijds en anderzijds het oordopjes terrein.
Bij het bestijgen van de trappen naar het oordopjesterrein, zien we al snel het stalen slangenskelet van de Flaming Lotus Girls, een imposant bouwwerk van staal, met veel vlammen, het publiek mag zelf tot grootgenoegen via knopjes op kinderhoogte, de vlammen nog even lekker aanwakkeren, bijzonder.


Even verderop zien we de Large Hot Pipe Organ. Door computergestuurde exposies van onderuit, worden flinke stalen pijpen, gedwongen tot ritmische klanken, mooi. Bij Survival Research Labs en Robochrist Industries deden de oordopjes hun best, en voelde meniggeen zo nu en dan even of de wenkbrauwen nog steeds als zodanig omschreven konden worden.


Op het ‘buiten’ voor de trap doen de Dj’s hun best, is er een heuse schiettent van Piek! worden verse muffins gebakken, een stukje vlees geflambeert, koffie gezet, rond een vuurtje gezeten, veel biertjes gedronken, en in de ‘Opera’ tent is er een intiem optreden van Elle Bandita en 3-1.


In het ‘binnen’ is het de Robodockers wederom gelukt de inmense oude scheephal om tetoveren tot een sfeervol geheel, alles bromt, beweegt en gromt..
Onder een imposante ballon kun je een Robodock-10-jaar stropdas kopen, en de bijzondere bar doet je je dorst even vergeten.
Een flinke treinwagon van het franse “Generik Vapeur’ weet zich met het nodige gepuf en gesteun, met slechts een klein stuk rails te verplaatsen. Even vederop een robot-band van Rozzo Bianca. Een brandend ijsblok van Eddie Egal, La Machine, eveneens een franse kunstenaarskollectief, weet met ‘La Symphony Mecanique’ jong en oud te boeien, met fraai schroef en soldeerwerk bouwen ze muziek installaties. Deze, samen met een heus klassiek orkest, brengen ons een werkelijk overweldigend muziekstuk, bravo.


Alles gehad? Even vederop rechts blijkt nog een zaal met ruimte voor een prachtig optreden van ‘Cabo San Roque’ een Spaans kwartet met een 40tal instrumenten, mede door stoffige oude filmpjes, en breekbare muziek is het goed toeven. Het bizarre marionettentheater van ‘Los Grumildos de Peru, gunt ons een blik in waar de hemel begint en de hell eindigt? of waar de hemel begint en de hell... afin, deze moet u zeker zien.
Achterin de hal is er nog ‘een kermis voor grote kinderen’ van het Belgische ‘Time Circus” een enorm verfpallet voor de gelukkige veejee, en een podium met optredens van Matik en later tot ieders genoegen Bong Ra.

stukkie voor beamlab.nl

 

mister@magiekejansen.nl geluid, beeld, tekst en ontwerp magieke jansen, kopierecht 2007-2009