sitemap amsterdamcentenboek
 • Een vernieuwde uitgave van het in 1975 uitgegeven amsterdams centenboek
 • een zeer bekopte beschijving van het plan
 • de geschiedenis
  In 1975 ter gelegenheid van het 700jarige bestaan van amsterdam
  heeft jos houweling i.s.w. met Gemeentegiro het amsterdams centenboek uitgegeven
 • het geraakte een gevoelige snaar...
  Dit boek heeft vanaf die tijd, vaker voor me dan in de boekenkast gelegen. Ik indertijd woonachtig in het oosten van nederland kan de zwartwitte verzameling amsterdamse bushokjes, hondendrollen, haringkarren en lege tuinhuisjes wel dromen, en wellicht is dit een van de redenen dat ik 35 jaar later, alweer 17 jaar in ‘mijn amsterdam’ woon.
 • het plan
  graag zie ik een vernieuwde versie van dit uniek gebonden tijdsbeeld. En ben de laatste 2 jaar drukdoende met het fotograferen van de stad. De foto’s zijn o.a. verdeeld in series, die enezijds overeenkomsten vertonen met het centenboek (b.v. de brommer-beschermhoezen, het amsterdamse paaltje, aanleg van een metrolijn(!) een invul/zoek prentje, en de GEBkastjes) anderzijds de ‘vernieuwing’ weergeven (het hondenpoepzakje, te koop staande woningen, coffeeshops, ‘streetpuzzles’ en de gezonken plezierbootjes).
  Ook blijft er veel ruimte voor doe en denk prentjes zoals ‘uw stukje amsterdam voor thuis zelf knip objecten’ en mag de nieuwe versie naast de schoonheid van de stad, best een stukje kritiek laten zien. het betreft immers een tijdsbeeld en geen touristenlokboek. hetgeen de 1975versie zo uniek maakt.
 • Ik gedreven door de liefde van deze stad, en een zeer gezonde creatieve geest, hoop deze collectie samen te binden tot een unieke amsterdamse tijdsgeest.
boven: het amsterdams centenboek 1975